Gulosten på TV 1. mars

Gulosten på TV 1. mars

Regissør Fredrik Horn AkselsenUnder opptakene av piloten i Lokalhistorisk Senters museum. Foto: Knut G., Bjerva/LHS

Gulosten er historien om gangsteren Johannes Andersen fra Horten som ble venn med kong Haakon VII under andre verdenskrig.

Johannes Andersen, kjent som Gulosten, var på 1920- og 30-tallet en beryktet kriminell, men gjennom ekstraordinære historiske og personlige tilfeldigheter endte Gulosten som kong Haakon VIIs venn under andre verdenskrig. Dette reddet ham da han begikk et dobbeltdrap i fredstid.

Dokumentarfilmen stiller spørsmålet: hvordan kunne en notorisk kriminell som Gulosten ende opp med å bli beskyttet av konge og storting etter krigen, og få en trevarefabrikk i gave av Norges konge, selv etter å ha begått et dobbeltdrap påforsvarsløse mennesker i fredstid?

Dokumentarfilmen ”Gulosten” ønsker å se på de ekstraordinære sammenhengene som førte en spritsmugler og beryktet kriminell inn i det kongelige slotts ballsaler. Gjennom å tegne et tidskoloritt av fordums Norge, får vi oppleve det eventyrlige livsløpet til Johannes Andersen.

Innspillingen av den såkalte piloten, en smakebit av hvordan filmen kan bli, ble spilt inn i LHS’ lokaler. Produsent   Christian Falch sier: Opptakene vi fikk hos dere var med på å løfte resultatet vårt betraktelig.

Dokumentarfilmen om Gulsten vises på NRK 1. mars.