Ny lokalhistoriebok i salg nå

Ny lokalhistoriebok i salg nå

Tredje bok i serien med Hortenshistorier er i salg nå. De to foregående Horten. En historiebok og Horten – den mangfoldige byen – er forlengst utsolgt. Forfatteren og lokalhistorikeren Endre Pedersen hadde også planene klare for en tredje bok. Han rakk dessverre ikke å fullføre sin trilogi, Endre døde 27. januar 2017. Lokalhistorisk Senter har derfor valgt å utgi hans tredje byhistoriebok som et minne om og heder til denne kunnskapsrike lokalhistorikeren. Det Endre ikke visste om Horten, var ikke verd å vite.

Byhistorie er vanligvis en bred fremstilling av et samfunns utvikling, med opplysninger om skattøre, kloakkledninger, budsjettunderskudd og lånegjeld. Dette er ikke en slik bok. Dette er ikke vitenskap. Det er en samling artikler om hus og gater, mennesker og virksomheter i vår lille by – uten sjenerende tilløp til struktur og indre sammenheng. Utgangspunktet for boken har vært artikler som Endre tidligere har publisert forskjellige steder. Artiklene er til dels omskrevet og utvidet, og noen er nyskrevet for boken av Rolf Kristensen og Arnfinn Karlsen, som er redaktører av boken.

Det har vært en krevende prosess å sette seg inn i byens historie og Endres manuskripter. Men kildene har vært mange. Først og fremst er det gamle årganger av Gjengangeren, den æreskjelte, men uunnværlige lokalavisen vår. Uten den hadde vår bys historie ikke kunnet skrives. Men vi har også hatt nytte av de andre avisene som har kommet ut på Horten; Daggry, Hortens Avis, Hortensposten og andre. Hva skulle vi gjort uten internett, her finnes i dag en mengde primærkilder som gir oss nyttige opplysninger om mennesker, eiendommer og handel i vår by.

Boken er i salg i byens bokhandlere, Meny-butikkene, Solhøy-kiosken og på Lokalhistorisk Senter.

Anders Kaardahls tegning fra 2014 viser Endre Pedersen i full sving med å skrive. Den nye boken inneholder en rekke artikler skrevet av endre, og er også en minnebok for ham.