Eget rom i Bymuseet for Gjengangeren

Eget rom i Bymuseet for Gjengangeren

Det er 170 år siden avisa Gjengangeren ble etablert i Horten. Bedriften er Hortens eldste som kan vise til så mange års kontinuerlig drift. Riktignok har vi Marinemusikken og enkelte militære aktiviteter, men det kan vi ikke akkurat regne som bedrifter i byen.

Nå har Lokalhistorisk Senter laget en egen utstilling tilegnet Gjengangeren, og tirsdag 1. juni ble det åpnet av ordfører Are Karlsen som fikk gleden og æren av å klippe over snoren og erklære rommet og utstillingen for åpnet. Torgeir Lorentsen understreket i sin lille innledningstale at Lokalhistorisk Senter tar seg av historien fra tidligere dager, og trekker linjer opp til i dag, mens Gjengangeren danner grunnlaget for fremtidig historieskriving med å registrere og fortelle om Horten i dag. Papirutgavene av Gjengangeren er en uvurderlig kilde for lokalhistorie. Torgeir Lorentzen uttrykte glede over at Gjengangeren og Lokalhistorisk Senter har et tett samarbeid.

Utstillingen er innredet som et redaksjonslokale fra slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet. Det er Knut G. Bjerva, som på den tiden var journalist i Gjengangeren, som har laget utstillingen. Han forteller at han har forsøkt å gjenskape egen arbeidsplass fra den gangen, med skrivemaskin, telefon fra den gangen, kameraer med film, og annet utstyr. Men det er ikke blitt helt likt, det er litt for ryddig, smiler han. I tillegg er Gjengangeren siste forstørrelsesapparat rigget til i det som skal forestille et mørkerom. Det er også blitt plass til en skjerm der en film spilt inn i 1978 vises. Filmen handler om hvordan en nyhet kom i avisen den gangen. En skjerm med gjengangeren.no oppdatert hele tiden er det også blitt plass til.

Rosinen i pølsa er en fantastisk tegning utført av Lokalhistorisk Senters egen kunstner, og hele Hortens kunstner og æresborger, Anders Kaardahl, som har tegnet «Gjengangeren i hue» etter inspirasjon av «Horten i hue» som Anders laget for mange år siden. Tegningen viser det indre liv i avisen, og hvordan den er blitt til opp gjennom årene fra 1851 til i dag.

Lokalhistorisk Senter og Bymuseet, og Kafé Breda er åpent hver søndag fra 11 til 15. Vi ønsker alle velkommen til å se vår nye utstilling, og til å nyte vaniljeboller, vafler og kaffe i vår koselige kafé. Og holder været, er det flott å sitte ut og kose seg.

Hovedbilde:
Ordfører Are Karlsen klipper snoren, mens styreleder Terje Thorbjørnsen og redaktør Torgeir Lorentzen står bak og bivåner begivenheten. Foto: Knut G. Bjerva

Redaktør Torgeir Lorentzen følger interessert med mens Knut G. Bjerva (t.h.) viser frem eksempler på digitaliserte bilder av Gjengangerens gamle, analoge portrettarkiv. Foto: Ylva Storhaug-Paalgard, Gjengangeren.