Slutt for Horten havfiskeklubb. Lokalhistorisk Senter tar vare på minnene.

Slutt for Horten havfiskeklubb. Lokalhistorisk Senter tar vare på minnene.

Horten havfiskeklubb ble stiftet i 1978. Torsdag 24.mars 2022 ble dokumenter og papirer overrakt Lokalhistorisk Senter på KJV. Helge Herheim har vært med fra starten og forteller at det er med tungt hjerte at havfiskeklubben nå legges ned, skriver Gjengangeren. Vi har hatt mange fantastiske turer i Oslofjorden, men nå er det slutt.

Ingen fisk i fjorden. Vivian Brevik Randem var også med da klubbens historie ble låst inn i Lokalhistorisk Senters arkiver. Hun forteller at det har blitt vanskeligere å drive fiske ute i fjorden de siste årene. – Siden 2014 har det nesten ikke vært fisk her. Vi har holdt oss til reglene for minstemål og slik. De siste årene har vi også hatt større mål enn det som er kravet, men det har blitt vanskeligere å fiske her. De forteller at nye medlemmer i klubben også har sunket i takt med fisken ute i fjorden.

Vi har vært en gjeng som har reist rundt på konkurranser og hatt det gøy. Men det er ikke så stor interesse for havfiske, jeg tror det bare er to klubber igjen i Vestfold nå, forteller hun til avisen.

Vivian sier hun er takknemlig for at sentret vil ta vare på klubbens historie. –Det skar i hjertet da jeg satt hjemme og gikk igjennom papirene, så på bildene og ryddet i saker og ting. Så det gjør det litt lettere å vite at minene blir tatt vare på.

Det er vi som er takknemlige, sier Rolf Kristensen. Han er nestleder nestleder i styret og har ansvaret for dokumentarkivet. Han forteller at det er altfor mange som bare kaster ting når de legger ned klubber, lag og foreninger. -Men her hos oss har vi et stort arkiv med papirer og dokumentasjon fra alt mulig. Så vi setter stor pris de som tenker på oss før de kaster ting skriver Gjengangeren.

Gode minner.
Vivian og Helge forteller om mange fine turer med båten Contra, en 35 fot skøyte, eid av norsk stål som klubben pleide å leie.

For dem som ikke vet hva en havfiskeklubb er så er det rett og slett fiske med stang fra båt. Vi reiser rundt på konkurranser, eller bare for å ha det hyggelig. Største fisken Vivian har dratt opp var en torsk på 21 kilo. -Men hvis man vil ha litt kamp, så er det sei som er tingen. Da må man kjempe litt, forteller hun.

En annen fisk som har gitt Vivian kamp var en ti kilo stor gråhai. I 2015 var Vivian nemlig på jakt etter juletorsken da hun var på fisketur i Holmestrand. I stedet ble det en skikkelig dragkamp med haien. Den veide ti kilo, som viste seg å være usle 600 gram fra norgesrekorden (den rekorden ble knust av 26 år gamle Magne Vorland i 2021, da han dro opp en hai på hele 16,45 kilo.), forteller avisen. Nå skal klubben på avslutningstur, men verken Vivian eller Helge kommer til å slutte med fiske med det første. -Nei, vi må reise litt lenger bare, men det er trist at det ikke lenger er liv laga her i Vestfold.

La Oslofjorden leve, var det siste jeg skrev på Facebookgruppa, og det er viktig, avslutter Vivian.